Digital Innovation Hubs

DIH Profile

Smart Welding Factory (SWF)

Hub Information

Hub Name
Smart Welding Factory (SWF)
Local Name
Smart Welding Factory (SWF)
Evolutionary Stage
Fully operational
Geographical Scope
National

Description

First Time Right, One Piece Flow is the mission of SWF with Welding Automation. The robotic welding process must be automated from A-Z, where the start is the 3D-model and the end is the finished product including certificates. In this Innovation Hub several companies work together to innovate and automate the complete robotic welding process. Where brand independency is a very important issue. The vision of the producing industry is here very important and market development is stimulated in this process. Since 2014 we have been very successful in our approach.

irst Time Right, One Piece Flow is the mission of SWF with Welding Automation. The robotic welding process must be automated from A-Z, where the start is the 3D-model and the end is the finished product including certificates. In this Innovation Hub several companies work together to innovate and automate the complete robotic welding process. Where brand independency is a very important issue. The vision of the producing industry is here very important and market development is stimulated in this process. Since 2014 we have been very successful in our approach.

Contact Data

Coordinator (Research & Technology organization)
LAC
https://www.lac.nl
Year Established
2014
Location
Gieterij 200, 7553 VZ, Hengelo (Netherlands)
Website
http://www.smartweldingfactory.com/
Social Media
Contact information
Jeroen Wevers
wevers@lac.nl
+31 (0) 53489 20

Organisation

Organizational form
Foundation
Turnover
1.000.000-5.000.000
Number of employees
1-9

Technologies

 • Photonics and imaging technologies
 • Cyber physical systems
 • Robotics
 • Internet of things
 • Artificial intelligence
 • Big data, data analytics, data handling
 • Simulation, modelling and digital twins
 • Additive manufacturing
 • Laser based manufacturing

Smart Welding Factory is an officially acknowledged Digital Innovation Hub under the dutch programm of Smart Industry. More to read about this on the site of smart industry. https://www.smartindustry.nl/15-smart-welding-factory/

Under the regional EFRO programm a project is funded under the smart industry programm line, more can be found at http://www.op-oost.eu/Actueel/Nieuwsberichten/Industrie-Oost-Nederland-steeds-slimmer-met-Europese-bijdrage.html

In the DIH there is experience with H2020, Interreg, EFRO and other projects.

Market and Services

Sectors

 • Manufacture of basic metals and fabricated metal products
 • Manufacture of machinery and equipment
 • Manufacture of transport equipment
 • Other Manufacturing

TRL Focus

 • TRL3 - Analytical and experimental critical function and/or characteristic proof of concept
 • TRL4 - Component and/or breadboard validation in laboratory environment
 • TRL5 - Component and/or breadboard validation in relevant environment
 • TRL6 - System/subsystem model or prototype demonstration in a relevant environment
 • TRL7 - System prototype demonstration in an operational environment

Services provided

 • Awareness creation
 • Ecosystem building, scouting, brokerage, networking
 • Collaborative Research
 • Concept validation and prototyping
 • Testing and validation
 • Pre-competitive series production
 • Incubator/accelerator support
 • Voice of the customer, product consortia
 • Market intelligence
 • Education and skills development

Service Examples

General Services

The ultimate goal with SWF is First Time Right One Piece Flow.

For every partner want to achieve this with their own puzzle. Every partner can learn from each others puzzle and this is also the goal within SWF, by cooperation the speed of innovation will increase. Within SWF we have achieved a number of success stories. Worked out in the points below:

 • Automatic offline programming including cost price calculation (from CAD model to robot program)
 • by modular building of products, programming time is reduced by 30%
 • 50% reduction in failure costs, between engineering and welded product
 • 100% lifetime extention (product development)
 • Re-shoring of production by efficient welding automation
 • Printing of products with welding robots (large scale printing with WAAM)
 • Netcentric WPS database combined with automatic offline-programming
 • Big Data, from 1,5 to 2,5 (+66%) welds, by effective data analysis
 • 10% less Failure due to knowledge sharing
 • Facility sharing, prototyping, pre-commercial production on shared facilities
 • Educated dozens of students on scientific and applied level.

Hoekman RVS

For complete article see: http://www.smartweldingfactory.com/enkelstuks-lassen-zonder-afkeur-dankzij-offline-programmeren/

Enkelstuks lassen zonder afkeur dankzij offline programmeren. Dat is het doel dat Gert Hoekman, technisch directeur bij Hoekman Roestvaststaal, zichzelf stelde. ‘Hiermee kunnen wij naar ‘first time right, one piece flow.’ 

De specialist in rvs plaat-, las- en constructiewerk uit Nieuwleusen heeft twee lasrobotcellen in haar lasafdeling om rvs te lassen met een TIG- of MIG-lasproces. ‘Zeker niet de nieuwste types’, geeft Hoekman toe. ‘We hebben ze jaren terug aangeschaft, vooral voor één klant, en daar zijn de installaties ook op afgeschreven. In die zin zijn we een klassiek voorbeeld van hoe robotisering in het mkb-metaal vaak werd toegepast. Men denkt: robotlassen, is dat niet wat voor ons? Dan ga je rondkijken en kom je in het spel van aanbieders en verkoop. Dan heb je hem staan, maar dan begint het pas en dan blijkt toch vaak dat er geen effectieve verbetering van het productieproces is of dat je je winstgevendheid niet vergroot. Vaak gaat het om seriematig werk, waar de marges lager zijn. Het offline programmeren, waar wij nu mee bezig zijn, zorgt juist voor minder opstelkosten, waardoor de winstgevendheid van je installatie groter wordt. Ook bij kleine series of enkelstuks.’

Smart Welding Factory ontvangt officiële Fieldlabstatus

Bij een drukbezochte bijeenkomst van LAC overhandigde Herm van de Beek van het Ministerie van EZ aan LAC directeur Ard Hofmeijer het bord dat de officiële Field Lab Status van SWF (Smart Welding Factory) . In zijn dankwoord memoreerde Ard het belang van het samen werken naar innovatieve oplossingen voor het automatiseren van lasprocessen met een seriegrootte van één stuk, in één keer goed (First Time Right One Piece Flow) . Door informatie te delen en met een gezamenlijk doel samen te werken kunnen meerdere bedrijven grotere stappen zetten dan dat ze dit alleen zouden doen.

De bijeenkomst werd gehouden in The “Gallery” op de thuisbasis Universiteit Twente. Fried Kaanen beet in de bijeenkomst het spits af door in zijn verhaal te benadrukken dat innovatie alleen zin heeft als het marktrelevantie heeft. Arjan Ester van Aebi Schmidt benadrukte als mede-initiatiefnemer eveneens het belang van het werken in Field lab verband. Gedeputeerde Eddy van Hijum zag in de toekenning van de status een bevestiging van het provinciaal beleid dat door ondersteuning van het BOOST Smart Industry programma de dingen gebeuren die moeten gebeuren, immers de bedrijven zijn zelf aan het innoveren op basis van hun eigen visie. Dat is precies de doelstelling waarom beide provincies Gelderland en Overijssel BOOST ondersteunen.

Twee partners van het Fieldlab Smart Welding Factory winnaars Smart Manufacturing Award 2018!!

Koninklijke Metaalunie stelt elk jaar een prijs ter beschikking aan een Metaalunielid dat zich met een actueel thema positief onderscheidt. Dit jaar is het thema ‘Smart Manufacturing’, oftewel slim produceren. Dat kan bijvoorbeeld door optimaal gebruik te maken van moderne productietechnieken, excellente processen, goed gekozen materialen, doordachte systemen, digitalisering en een zelfsturende en zelflerende organisatie.

De juryvoorzitter Michaël van Straalen:
“De winnaars zijn allemaal goede voorbeelden van MKB-metaalbedrijven die begrijpen dat de kracht van onze maakindustrie zit in het ‘bedenken’ in combinatie met ‘maken’, nu en in de toekomst. Dat is belangrijk voor een goed renderend bedrijf.

VSMI: Districtswinnaar Gelre Smart Manufacturing Award 2018

Een Megaprestatie! We hebben maar liefst 18 bedrijven achter ons gelaten. “wij zijn blij met deze Award, dit is al een mooi succes” aldus Rob en Thea Lentink, Directie VSMI B.V.

Aebi Schmidt Nederland; Landelijke winnaar Smart Manufacturing Award 2018.

Michaël van Straalen: ‘Aebi Schmidt Nederland bv is een mooi voorbeeld van Smart Manufacturing op vele vlakken in de metaalsector. Met digitalisering van het proces zijn belangrijke en vooral interessante stappen gezet. Namens Aebi Schmidt bv ontvingen de directeuren Arjan Ester en Fred Harbers de Metaalunie Award uit handen van de juryvoorzitter. Metaalunievoorzitter Fried Kaanen overhandigde het winnende bedrijf een cheque ter waarde van € 5.000, -.

Het Fieldlab Smart Welding Factory is trots en feliciteerd VSMI, Aebi Schmidt met het behaalde resultaat. Voor het Fieldlab was het echter geen grote verassing. Beide bedrijven maakten een goede kans om de award te winnen. Mede door het partnerschap in het Fieldlab zijn Aebi Schmidt en VSMI bedrijven die zich aantoonbaar onderscheiden in innovatie wat hen tot aansprekende top maakbedrijven maakt en potentiele winnaars.

Eerste Smart Industry Skillslabs van Nederland zijn gestart

Als verrassende afsluiting van een drukbezochte LAC relatiedag reikte Tom Bouws van het Programmabureau Smart Industry aan Bert Wessels van ROC van Twente, Han Slots van SMEOT en Mike Broekhuizen van AT Techniekopleidingen het officiële Skillslab schildje van het Fieldlab Smart Welding Factory uit. Docenten van deze instituten hebben het afgelopen jaar in een pilot de opleiding tot lasrobotprogrammeur gevolgd. Met de opgedane kennis kunnen zij deze opleiding vanaf het nieuwe schooljaar aanbieden aan hun leerlingen en medewerkers van bedrijven.

Funding

 • European Regional Development Fund
 • Regional funding
 • Partner resources

Customers

Number of customers annually
11-25
Type of customers
 • SMEs (<250 employees)
 • MidCaps (between €2-10 billion turnover)
 • Large companies, multi-nationals
 • Partners

  • ROC van Twente
   Educational institute
  • Smeot
   Educational institute
  • Hoekman RVS
   SME
  • Pan Oston
   SME
  • Aebi Schmidt
   Large enterprise
  • Provincie Overijssel
   Regional government
   http://www.overijssel.nl/
  • Gunnebo Doetinchem
   Large enterprise
  • Wive
   SME
  • Exerion
   MidCap
  • Metaalunie
   Industry association
  • University of Twente
   University
  • Oost NV
   Economic development agency
  • FME
   Industry association
   https://www.fme.nl
  • Provincie Gelderland
   Regional government
  • Contour
   MidCap
  • Anton Tijdink Vakschool
   Educational institute
  • Stork
   Large enterprise
  • Nederlands Instituut voor Lastechniek 
  • Nooteboom
   Large enterprise
  • vsmi
   SME
  • stanstechniek
   SME
  • van raam
   SME
  • breman
   SME
  Last updated: 08/09/18 11:23