











Knowledge and Efforts for Sustainable Growth in the Marine and Maritime Sectors of Slovenia in the Northern Adriatic

BlueMed meeting of stakeholders on a Macro-Regional level

Marine Biology Station Piran of the National Institute of Biology, Piran, 21-22/3/2017

1 st day 21/3/2017		SYNERGIES: Integration of knowledge and efforts that lead to a sustainable industrial growth in the marine and maritime sectors			
	European, regional and national policies in Mediterranean and Adriatic related to Bluemed initiative and EUSAIR strategy				
	Chair: Urban Krajcar, Director General, Ministry of Education, Science and Sport (MIZŠ)				
08:30-09:00	Registration				
			Maja Makovec Brenčič, minister, MIZŠ		
09:00-09:15	15 min	Welcome speeches	Tamara Lah Turnšek, director, National institute of Biology (NIB)		
			Andreja Ramšak, NIB, head, Marine Biology Station Piran		
09:15-10:45	Bluemed and EUSAIR				
09:15-09:30	15 min	Bluemed of the Mediterranean Sea	Marta Šabec, MIZŠ, Bluemed Strategic Board member		
09:30-09:45	15 min	Bluemed in Croatia - marine infrastructure	Ivica Vilibić, IZOR Split		
09:45-10:00	15 min	EUSAIR on sea topics from Slovenian perspective	Andreja Jerina, Ministry of Foregin Affairs, National Coordinator for EU Macroregional Strategies		
10:00-10:15	15 min	Synergies between the BlueMed and EUSAIR	Luca Marangoni, DG MARE, Unit D1: Maritime Affairs in the Mediterranean and Black Sea		
10:15-10:30	15 min	EUSAIR foosteps in Adrion projects (project labeling)	Mitja Bricelj, Ministry of Environment and Spatial planning, EUSAIR TSG 3 - Environmental Quality coordinator		
10:30-10:50	Coffee break				

10:50-12:30	Challenges and related actions to implement the Bluemed national and microregional (thematic) priorities with EUSAIR					
	Chair: Pierpaolo Campostrini, Corila, Co-chair: Vlado Malačič, NIB					
10:50-11:05	15 min	JRC and macro-regional strategies, Thematic Smart Specialization Platforms (TSSP) and macro- regional strategies	Aleš Gnamuš, JRC			
11:05-11:20	15 min	Bluemed challenges in Slovenia	Vlado Malačič, NIB			
11:20-11:40	20 min	Bluemed platforms: an instrument to implement the Bluemed initiative – state of the art and perspectives	Andrea Barbanti, National Research Council, Italy			
11:40-12:30	50 min	Survey of audience: - Presentation of micro-regional audience - One key issue/question to be discussed - Indication on a survey sheet in which Bluemed platform they fit.	Vlado Malačič, NIB			
12:30-14:00	Lunch					
14:00-16:00	Marine Spatial Planning (MSP), Marine Strategy Framework Directive (MSFD), Water Framework Directive (WFD), Bluemed and SRIA					
14:00-14:20	20 min	Chair: Andreja Ramšak, NIB; Co- Implementing MSP in the Mediterranean and in the Adriatic- Ionian Region and the connection with Bluemed and the SRIA	Pierpaolo Campostrini, Corila, Venice, Italy			
14:40-14:40	20 min	ESPON Estador project and Marine Spatial Planning in Slovenia	Lenča Humerca –Šolar, Ministry of the Envrionment and Spatial Planning			
14:40-15:00	20 min	MSFD in Slovenia	Barbara Breznik, Ministry for the Environment and Spatial Planning			
15:00-15:20	20 min	MSFD and WFD in Slovenia – regional perspective from a research point of view	Janja Francé in Marina Bonaca Orlando, NIB			
15:20-16:00	40 min	Discussion: How could Bluemed platforms, MSP, MSFD and WFD be useful for the blue growth?	Vlado Malačič, NIB and Mitja Bricelj, Ministry of Environment and Spatial planning			
16:00-16:20	Coffee break					

16:20-17:50	Instruments and good practices for implementing Bluemed challenges					
	Chair: Meta Dobnikar, MIZŠ					
16:20-16:35	15 min	Overview of the INTERREG cross border collaboration of Slovenia – focus on the littoral and marine areas	Nina Seljak, director, European Territorial Cooperation and Financial Mechanism Office			
16:35-16:50	15 min	Slovenian perspective in public public partnerships and scientific bilateral research collaborations in the Mediterranean	Petra Žagar, MIZŠ			
16:50-17:05	15 min	Coastal and marine protected areas in Slovenia – Mediterranean frame	Robert Turk, Institute of the Republic of Slovenia for Nature Conservation			
17:05-17:20	15 min	Tourism in Primorska coastal area	Emil Juvan, Turistika, University of Primorska			
17:20-17:35	15 min	Port of Koper: European projects and development ambitions	Maša Čertalič, Luka Koper, d.d.			
17:35-17:50	15 min	Research and data infrastructure obtained at NIB-Marine Biology Station Piran	Branko Čermelj, NIB			
17:50-17:55	5 min	Conclusions 1 st day	Vlado Malačič, NIB/ Marta Šabec, MIZŠ			

2 nd Day 22/3/2017	JRC activities relevant for Slovenia Marine Sustainability in an Age of Changing Oceans and Seas (JRC-EASAC Report) Chair: Aleš Gnamuš, JRC		
8:30-09:00	Registration + coffee		
9:00-9:05	5 min	Welcome & introduction (short summary of previous day, draw-up second day)	Aleš Gnamuš, JRC
9:05-10:15	70 min	Synergies between ESI funds, Horizon 2020 and other (EU) Funding Programmes in the area of blue growth – state of play of European and Slovenian R&I investment	Andrea Conte, JRC
		JRC Thematic Smart specialization platforms tackling of BLUE MED topics Discussion	Aleš Gnamuš, JRC
10:15-10:35	20 min	Coffee Break	
10:35-10:40	5 min	Introduction	Aleš Gnamuš, JRC
10:40-11.30	50 min	Presentation of EASAC-JRC report and its recommendations relevant to the region	Ferdinando Boero, Università del Salento, EASAC Working Group representative
11.30-11.50	20 min	IPA Cross-border Balmas project	Gašper Zupančič, Institute for water of the Republic of Slovenia
11:50-12.30	40 min	Comments on the report from Slovenian perspective Q&A with the audience	Andreja Ramšak, NIB
12:30-14:00	Lunch		